BPN 2.0 : CARA KEMASKINI




Untuk makluman bayaran BPN 2.0 fasa pertama akan dibayar pada Oktober 2020. Persoalannya, mungkin ada sesetengah perkara yang perlu dikemaskini oleh para pemohon. Oleh itu, anda perlu rujuk maklumat di bawah ini

Boleh baca juga tentang : CARA DAFTAR BPN 2.0

Penerima i-Lestari? Baca ni : Semakan Pembayaran i-Lestari Oktober



APA MAKLUMAT YANG PERLU DIKEMASKINI DALAM BPN 2.0 ?

Memandangkan bahawa platform kemaskini masih lagi menggunakan portal rasmi https://bpn.hasil.gov.my/, maka tidak ada perbezaan dengan proses update seperti sebelum ini.

Baca juga tentang :Syarat Kelayakan GKP 2.0

RUJUK GKP 2.0 CARA MEMBUAT PERMOHONAN

Secara amnya, berikut adalah beberapa perkara yang anda kemaskini :


  • NOMBOR AKAUN BANK TERKINI
Contohnya, dulu guna Bank Islam untuk terima pembayara. Tapi anda sudah tutup Bank Islam tersebut atas sebab-sebab tertentu. Maka, anda perlu gantikan ke akaun bank baharu anda
  • STATUS PERKAHWINAN TERKINI
Jika anda sudah berkahwin, jangan lupa kemaskini BPN 2.0 jika status dalam sistem masih bujang.

Jika anda sudah bercerai, anda juga perlu kemaskini BPN 2.0 jika status asal masih berkahwin.
  • NOMBOR TELEFON TERKINI
Jika anda telah menukar nombor telefom, anda juga perlu kemaskini dalam portal BPN.

Sekiranya anda gagal atau tidak kemaskini untuk BPN 2.0, kemungkinan terdapat beberapa maklumat anda tidak terima yang dihantar melalui SMS atau Panggilan ke nombor lama tersebut.
  • MAKLUMAT ANAK TERKINI
Jika jumlah anak bertambah, contohnya dari 1 kepada 2 orang anda juga perlu mengemaskini.

CARA MENGEMASKINI BPN 2.0 


  1. Anda perlu layari portal rasmi BPN : https://bpn.hasil.gov.my/
  2. Tekan butang LOG MASUK pada bahagiam MENU sebelah kanan.
  3. Masukkan ID Pengguna iaitu Nombor Kad Pengenalan 
  4. Tekan butang semak
  5. Anda telah dapat Log Masuk ke dalam sistem anda
  6. Klik butang Papar Borang untuk melihat dan menyemak maklumat terperinci yang telah didaftarkan. Anda akan lihat :
        1. Nama
        2. Kad Pengenalan
        3. Status Permohonan 
        4. Jumlah Keseluruhan BPN
        5. Maklumat Pendapatan
    1. Selepas Papar Borang, klik butang Kemaskini
    2. Sila buat kemaskini jika terdapat maklumat yang perlu diubah.
    BACA JUGA : PSU 2.0 RM 600

    Maklumat Lanjut & Pertanyaan BPN 2.0

    Untuk pertanyaan dan maklumat lanjut, anda boleh menghubungi Kementerian Kewangan Malaysia (MOF) melalui mana-mana talian berikut :
    • 03-8882 9089/9087/9191/4565/4566



    BPN 2.0 : CARA KEMASKINI BPN 2.0 : CARA KEMASKINI Reviewed by Admin Mikah on 9/27/2020 Rating: 5

    34 ulasan:

    1. Sya SDH log masuk tpi kat dlm borang tiada tulis kemas kini

      BalasPadam
      Balasan
      1. Sye pun dah log masuk, tiada butang kemaskini

        Padam
    2. dah diberentikan keje pun pun masih tulis m40 ka,

      BalasPadam
    3. Saya ingin mengenemaskini.. Sebab sebelum ni bantuan masuk acc bekas isteri sy.. Sy ade tanggungan anak seorang anak perempuan berusia 4 tahun lebih..

      BalasPadam
      Balasan
      1. awak boleh ikut panduan dkt atas

        Padam
      2. mcm mn nak buat . dh lh kena buang kerja.

        Padam
      3. mcm mn nak buat . dh lh kena buang kerja.

        Padam
    4. Balasan
      1. memang x boleh kemaskini.ikut cara pembayaran yg lama.akaun yang x aktif pembayaran melalui cash voucher bsn.https://bpn.hasil.gov.my/Download/Faq/FAQ_BPN_BM.pdf

        Padam
    5. macam mana caranya saya ingin kemaskini online.

      BalasPadam
    6. Siapa2x yang dh kemaskini tu info sikit sbb saya dh banyak kali cuba xdh pun tmpat kemaskini kalau online hp....

      BalasPadam
    7. Mana ade ruang kemaskini.. Buat bengang jea la..menyusahkan waktu pkpb nie.

      BalasPadam
    8. Mcam mana nak kemaskini bpn ini...tak kemaskini lha ...

      BalasPadam
    9. Baru check tadi tiada pun kemas kini maklumat.

      BalasPadam
    10. Sy nk kemaskini borang onlinr...tp tk ada pun

      BalasPadam
    11. Kalau acc bank kita tukar ke acc baru mcm mna nk buat ye..

      BalasPadam
    12. Xboleh.. Alasan maklumat anak

      BalasPadam
    13. macam mane nak kemaskini no acc

      BalasPadam
    14. Jmlh keseluruhan bpn msuk akaun rosliza@rosli bin Seman suami saya

      BalasPadam
    15. Tak boleh kemaskini, takde butang kemaskini.

      BalasPadam
    16. Ckp kemas kini bpn tpi bila nk login tk ada yg tekan utk kemas kini..mcmana tu apa yg prlu kmi buat utk kemas kini

      BalasPadam

    Dikuasakan oleh Blogger.