Cara Daftar i-Akaun Melalui Kiosk KWSP

 



Permohonan i-Sinar akan dibuka pada 21 Disember depan. Permohonan tersebut haruslah menggunakan portal rasmi i-Sinar di https://isinar.kwsp.gov.my/

Manakala i-Akaun adalah untuk memudahkan urusan pengurusan wang EPF KWSP, ahli digalakkan untuk register i-Akaun.

Kemudahan yang ditawarkan oleh i-Akaun KWSP 
  • Kemaskini maklumat peribadi
  • Semakan kelayakan pengeluaran
  • Semakan baki simpanan
  • Semakan penyata KWSP akaun 1 dan 2
  • Semakan rekod caruman
  • Transaksi caruman KWSP terkini
Berikut merupakan cara untuk mendaftar i-akaun KWSP menggunakan KIOSK KWSP atau BANK.


Cara Daftar i-Akaun Melalui Kiosk KWSP

Berikut adalah cara daftar :
  • Masukkan kad pengenalan dan nombor telefon yang masih aktif. Kemudian, imbas cap jari.
  • Lepas 10 saat, akan keluar sekeping kertas yang akan memaparkan nombor ID. Satu mesej yang mengandungi kata laluan akan dihantar ke telefon pendaftar oleh pihak KWSP.
  • Masukkan semula kad pengenalan pada kiosk dan imbas cap jari sekali lagi.
  • Pilih "Semak Penyata" dan sekeping lagi kertas akan keluar yang mengandungi penyata akaun 1, penyata akaun 2 dan baki keseluruhan.
  • Sila muat turun aplikasi i-Akaun Mobile KWSP ke dalam telefon pintar anda melalui Play Store bagi Android atau App Store bagi pengguna Ios.
  • Masukkan nombor ID dan kata laluan yang diperolehi daripada kiosk.
  • Sila masukkan nombor ID dan kata laluan baru untuk memudahkan anda.
  • Pendaftar i-Akaun berjaya.
Cara Semakan Lokasi Kiosk KWSP Berdekatan Anda
  1. Layari laman web rasmi KWSP : https://www.kwsp.gov.my/
  2. Tekan bahagian "Hubungi Kami / Reach Us" dan klik di paparan "Pejabat dan Kios / Offices and Kiosks"
  3. Pilih negeri mana yang anda sedang duduki, pilih "Pihak Ketiga Kios" di bahagian Jenis dan Klik Carian.
  4. Senarai kiosk yang anda cari terpapar.


Cara Daftar i-Akaun Melalui Kiosk KWSP Cara Daftar i-Akaun Melalui Kiosk KWSP Reviewed by Admin Mikah on 12/09/2020 Rating: 5

13 ulasan:

  1. Saya nak tanya kena bagi no account bank ke

    BalasPadam
  2. Sy thu sy lulus ke tidak nama mohd hafiz bin ab halim ic 830707035753 no fon 01111016440

    BalasPadam
  3. Saya belum mendaftar i suri..MCM mna Sya nk mendaftar aper yg di perlukan UTK memenuhi syarat i suri

    BalasPadam
  4. Suami saya sudah update no fon kat kiosk.. Tapi kenapa no fon suami saya tak dapat no tac. Tolong, bantuan. Bagaimana nak aktif kan iakaun..

    BalasPadam
  5. sy dh nk masukkan dokumen sokongan...tp lps dh ambil gambar slip gaji bila nak hantar tak boleh...line jadi problem....

    BalasPadam
  6. Saya nk tukar nombor telefon bimbit saya

    BalasPadam
  7. Bukankah syarat2 sinar telah dimansuhkan mengapa bila saya semak status sedang dalam proses sila bagi maksud status ini

    BalasPadam
  8. Nak tukar no fon sebab tag Masi no lama

    BalasPadam
  9. Macamana kalau penganggur macam sy nk hantar slip gaji...kenapa lh pyah sgt nk luluskan isinar

    BalasPadam
  10. Bila i sinar bln 2 nak masuk ni..dah 21 hri ni.adoi

    BalasPadam
  11. Siapa bech 15/1 january 12/1 january.febuary ni ada yg sudah dapat ka?isinar...

    BalasPadam
  12. Macam mana nak semak baki bayaran i_Lestari

    BalasPadam

Dikuasakan oleh Blogger.