Cara Membuat Permohonan i-Sinar Kategori 1

 



Permohonan i-Sinar sudah dibuka. Rujuk cara permohonan dibawah

Permohonan i-Sinar Akaun 1 KWSP Kategori 1

Permohonan pada kali hanya dibuka pada pemohon kategori 1, berikut merupakan ahli yang layak
  • Ahli yang sudah lama tidak mencarum
  • Suri rumah
  • Bekerja sendiri
  • Bekerja di sektor ekonomi gig (contohnya pemandu e-hailing)
  • Hilang pekerjaan
  • Cuti tanpa gaji
  • Hilang sumber pendapatan
Panduan Permohonan Kategori 1

Berikut merupakan panduan permohonan. Permohonan hanya boleh dibuat secara online sahaja.
  1. Layari portal rasmi i-Sinar https://isinar.kwsp.gov.my/
  2. Masukkan nombor kad pengenalan dan nombor telefon anda. Seterusnya, klik Teruskan.
  3. Isikan Nombor OTP yang dihantar melalui SMS dan Sahkan OTP atau jawab Soalan Keselamatan untuk pengesahan.
  4. Pilih amaun yang anda inginkan.
  5. Tetapkan Bayaran Bulanan Pertama dan klik Teruskan.
  6. Lengkapkan Maklumat Pemohon.
  7. Lengkapkan Maklumat Pembayaran dan klik Teruskan.
  8. Semak Maklumat Pemohon dan Maklumat Pembayaran dan tandakan sebelum klik Hantar.
  9. Permohonan anda berjaya dihantar dan akan diproses


Semakan Status Permohonan 
  1. Semakan status permohonan boleh disemak bermula 4 Januari 2020 nanti.
  2. Manakala, permohonan kategori 2 akan dibuka pada 11 Januari.
Cara Membuat Permohonan i-Sinar Kategori 1 Cara Membuat Permohonan i-Sinar Kategori 1 Reviewed by Admin Mikah on 12/20/2020 Rating: 5

20 ulasan:

  1. bagaimana cara kemaskini i sinar tadi saya tersalah masuk amount yg di keluarkan

    BalasPadam
  2. semoga di permudahkan.. amin.....

    BalasPadam
  3. Saya nak bertanya kalau lupa kata laluan atau dah tukar no telefon mcm mana yah kenah pergi kat kwsp kah

    BalasPadam
  4. Macamana nk tukar email ye?tadi saya salah masuk email

    BalasPadam
  5. Mcmna nk baiki balik sbb td tersalah masuk amaun yg nk dikeluarkan

    BalasPadam
  6. saya pun tersilap amaun macam mana nak mohon balik

    BalasPadam
  7. hai camner nk betulkan kalau silap amaun.plese bole dpertimbangkan x utk buat balik

    BalasPadam
  8. Saya tersilap memohon amuan mcm mana nak memohon balik.. Pls

    BalasPadam
  9. Saya tersilap memohon amuan macam mana saya nak memohon balik.. Bantun saya pls

    BalasPadam
  10. Suami saya pun tersilap mohon macam mne nak mohon balik

    BalasPadam
  11. Kemaskini nombor hp nak pergi ke kwsp ke,

    BalasPadam
  12. OTP ni dah 10 kali resend tak dapat2 sms..

    BalasPadam
  13. Hai. Saya nak update no. Telefon. Call hotline tidak berjawab.

    BalasPadam
  14. Hai. Saya nak update no. Telefon. Call hotline tidak berjawab.

    BalasPadam
  15. Mahu menyemak kelayakan...tapi sda trhantar

    BalasPadam
  16. Hai,sy tersalah amaun isinar ada tak sistem baru d masukkn kat isinar untuk mengemaskini amaun.

    BalasPadam
  17. Hi Kala u nak pohon balik I sinar kategori1 ataupun rayuan bila masanya?

    BalasPadam

Dikuasakan oleh Blogger.