Cara Semak/Check Pembayaran i-Sinar

 



Pembayaran i-Sinar telah pun bermula pada 5 Januari lalu. Pembayaran tersebut akan dilaksanakan secara berperingkat.

Kepada mereka yang masih tidak tahu atau ingin mengetahui lanjut berkaitan jadual pembayaran i-Sinar boleh rujuk disini Jadual Pembayaran i-Sinar.

Sekiranya anda masih bingung sama ada duit i-Sinar anda telah masuk ataupun tidak, silalah baca panduan mudah untuk menyemak pembayaran i-Sinar.

Cara Membuat Semakan Pembayaran i-Sinar

Terdapat beberapa yang anda boleh lakukan untuk menyemak pembayaran i-Sinar.

1. Melalui i-Akaun KWSP

Berikut merupakan cara melalui i-Akaun
  • Sila layari portal rasmi i-Akaun di https://secure.kwsp.gov.my/member/member/login
  • Masukkan username dan password anda.
  • Kemudian klik ruangan 'Withdrawal'.
  • Setelah itu, klik pula ruangan 'Withdrawal History'.
  • Seterusnya, klik pada kolum kedua yang mempunyai paparan i-Sinar.
  • Anda akan dipaparkan tarikh bayaran i-Sinar yang telah dikreditkan.
  • Pembayaran dilakukan secara berperingkat.
2. Melalui Portal Rasmi i-Sinar 

Berikut merupakan cara sekiranya anda ingin menyemak menggunakan laman web i-Sinar
  • Layari https://isinar.kwsp.gov.my/check-status
  • Masukkan nombor kad pengenalan dan nombor telefon yang didaftarkan semasa permohonan i-Sinar.
  • Klik captcha "Saya Bukan Robot".
  • Isi recaptcha.
  • Klik semak status.
  • Paparan status dan maklumat pembayaran akan dimaklumkan disitu.
3. Melalui SMS Daripada Pihak KWSP

Sekiranya pembayaran telah dikreditkan ke akaun bank anda, KWSP akan menghantar sebuah SMS untuk memaklumkan kepada anda.

Semakan Jenis Bayaran 

1. Bayaran Secara Kredit Ke Akaun Bank

Sekiranya anda memilih pembayaran secara kredit, anda akan menerima bayaran sebelum 15 Januari 2021 secara berperingkat.

2. Bayaran Melalui Arahan Bayaran (PO)

Jika anda memilih pembayaran melalui PO, anda akan menerima Notis Pengambilan Bayaran daripada pihak bank sebelum 19 Januari 2021 nanti.


Cara Semak/Check Pembayaran i-Sinar Cara Semak/Check Pembayaran i-Sinar Reviewed by Admin Mikah on 1/07/2021 Rating: 5

46 ulasan:

  1. Saya bila masuk i sinar kwsp

    BalasPadam
  2. dah dapat sms tapi tak masuk lagi, macam mana tu?

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama mcm saya, mesej kata pengeluaran dh dihantar ke bank, tapi duit masih tidak masuk dlm bank, bile ye? ke lambat sikit?

      Padam
    2. Saya pulak dah lulus K2..dah ada pembayaran bulan jan and feb ..masalah nya yg utk bulan mac ni sy cek kat i akaun sy status pending..kenapa x mcm lain active..

      Padam
    3. Ehh sama lah ...saya punya dah lulus sebelom 16 January hari tu...tpy tak msuk jgk lgy duitnya..yg saya dapat I lestari punya pembayarn je

      Padam
  3. Adakah rm500 masih dpt dgn isinar

    BalasPadam
  4. Berapa haribulan duit saya masuk ke akaun

    BalasPadam
  5. Masih dlm proses walaupun isteri dah berenti kerja pada bulan 12. 2020 x dapar dalam proses

    BalasPadam
  6. Sya tk dpt lgi pn, dh diluluskan, kta sblm 10 arybln

    BalasPadam
  7. Bila duit isinar saya masuk bank

    BalasPadam
  8. Dah lulus tarikh sebelum 14hb pembayaran melalui PO tiada jawapan...tolong kawan2 please

    BalasPadam
  9. Saya nk check jumlah pembayaran i sinar ke akaun saya

    BalasPadam
  10. Dengar cerita isinar sebelom 14/1 dh masuk...betul ke???

    BalasPadam
  11. Saya suda daftar bank tapi kenapa x masuk lagi duit saya dalam acc

    BalasPadam
  12. Bolehkah saya daftar i-sinar dengan nombor telefon berlainan dengan i-lestari?

    BalasPadam
  13. I sinar bayaran ke 2 belom masuk lagi

    BalasPadam
  14. Saya 3 hari je proses dia , check dlm bank duit dh masuk , and esok pagi dh dpt notis mesej dari kwsp duit dh masuk , ingt buat harini kena tunggu berpa hari rupanya skjp je 😅

    BalasPadam
  15. Bagaimanakah kalau saya tersalah Emma

    BalasPadam
  16. Saya tk dpt sama amount I sinar yg telah diluluskan tk ikut kelulusan yg dah lulus mcm ada tangan gahib yg mengambil saya akan lapor pada polis

    BalasPadam
  17. Saye belum masuk3 lagi i sinar y ke dua ini berape lame lagi sepatutnye kene tunggu

    BalasPadam
  18. Sinar bln Februari saya sampai skrg blm masuk kenapa ni...kita nk pakai duit lah

    BalasPadam
  19. Amount blan ni tak sma dengan blan sblm nya bleh jelas kan tak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terpaksa lah bsok tlpn Kwsp ni bsok nak tau knpa blan ni amount tak sma dengan blan sblm nya

      Padam
  20. Bulan 3 yang. 22 Feb bulan 2 duit i sinar saya tak masuk lagi sampai sekarang knp ye

    BalasPadam
  21. bulan lepas saya dapat interim rm1000, kenapa bulan ni Masuk RM 1800 je? bukan rm5000 ke?

    BalasPadam
  22. saya pun sama ... sepatutnya rm5000 bulan ni...

    BalasPadam
  23. Saya tiada akauan bank..kwsp saya lulus..mesej dari kwsp..telah di kredit ke akauan bank anda sila semak d bank

    BalasPadam
  24. Xmsuk3 sy lulus3 mula3 DPT 5 bulan dua 150 bln 3 ni xdpt lg

    BalasPadam
  25. saya mahu bertanya .saya telah menggunakan akaun bank yang telah tutup . adakah saya perlu memindah akaun bank yang baru ?duit kwsp saya tidak boleh masuk disebabkan akaun bank telah tutup .

    BalasPadam
  26. Ktegori 2 x msuk lg ni..brp hbulan msuk?ada yg dh msuk dh..sy je blum lg.

    BalasPadam
  27. Saya pun masuk 1800... Dekat remark tu tulis macam kwsp control acc.. Kenapa ek

    BalasPadam
  28. Kenapa isinar saya belum masuk lgi ..dah nk abis dah bulan April ..duit x masuk2 lgi

    BalasPadam
  29. Kenapa i sinar saya belum masuk lagi.sangat memerlu kerja pun tiada..

    BalasPadam

Dikuasakan oleh Blogger.