Pembayaran Pendahuluan i-Sinar(K2) RM 1,000 Bermula 26 Januari

 



Pada pengumuman pakej baharu atau lebih dikenali sebagai PERMAI, Perdana Menteri telah mengumumkan bahawa KWSP akan melakukan proses pembayaran pendahuluan RM 1,000 bagi pemohon kategori 2.

Menurut beliau, proses pembayaran pendahuluan tersebut akan dipermudahkan kerana ahli hanya perlu mengisytiharkan secara kendiri bahawa mereka telah memenuhi kriteria yang ditetapkan.

Pembayaran pendahuluan ini akan bermula pada 26 Januari 2021 (Selasa).

Apa Itu Pembayaran Pendahuluan / Interim ?

Bayaran interim adalah sejumlah bayaran yang akan dibayar lebih awal kepada pemohon i-Sinar Kategori 2 sementara permohonan mereka diproses sepenuhnya oleh KWSP.

Sebagai contoh, jika anda mohon jumlah i-Sinar RM 10,000. Pembayaran pendahuluan akan dilakukan sebanyak RM 1,000. Baki jumlah keseluruhan akan menjadi RM 9,000.

Bagaimana Untuk Dapat Pembayaran Pendahuluan ?

Terlebih dahulu anda perlu membuat permohonan rasmi i-Sinar untuk Kategori 2 melalui portal rasmi.

Sekiranya anda telah selesai memohon termasuklah memuat naik / upload dokumen sokongan relevan, pembayaran akan bermula pada 26 Januari.

Manakala, sekiranya anda belum memuat naik dokumen sokongan. Anda perlu muat naik dan setelah anda memuat naik, pembayaran interim akan diproses dalam masa 7 hari mengikut tarikh permohonon (muat naik dokumen sokongan).

Pembayaran pendahuluan hanya dilakukan sekiranya anda lulus.

Situasi 1

Sekiranya baki Akaun 1 anda hanya di bawah RM 1,000. Anda perlu tinggalkan baki sekurang-kurangnya RM 100.


Situasi 2

Sekiranya anda telah memohon pengeluaran RM 10,000 dan telah memilih RM 5,000 untuk pembayaran pertama.

Apabila pembayaran pendahuluan dilakukan, anda akan menerima RM 4,000 pada pembayaran pertama kerana anda telah dapat RM 1,000 pada pembayaran interim.








Pembayaran Pendahuluan i-Sinar(K2) RM 1,000 Bermula 26 Januari Pembayaran Pendahuluan i-Sinar(K2) RM 1,000 Bermula 26 Januari Reviewed by Admin Mikah on 1/25/2021 Rating: 5

35 ulasan:

  1. baki acoun 1 tidak mencukupi untuk membuat pengeluaran

    BalasPadam
  2. Saya kehilangan kerja pada bulan October 2020. Saya Cuba mohon akaun 1 tetapi tidak lulu's. Dan saya Cuba moon akaun 2 minta documents. Apa saya kena buat tolong berikan nasihat

    BalasPadam
    Balasan
    1. Document tsebut anda boleh sertakan document 1&2 anda boleh sediakn gji kurang dan banyak ..utk thun 2020 shja .. Dan document sokongan adalah surat pemberitahuan dr majikan anda yg anda telah dberhentikan kerja serta pengesahan dr majikan anda .. Terima kasih ..

      Padam
    2. Masalah saya sekarang payslip saya kena download dari online selepas saya berhenti kerja saya tak boleh login dari i-Talent. Munkin majikan saya telah reset id dengan password. Kini saya tak berpendapatan selama 3 bulan yang lalu. Tolonglah uruskan

      Padam
  3. Saya baru bercerai.. Surat ori belom ada.. Boleh tak klau sy kmskini guna surat perintah cerai

    BalasPadam
  4. Mcm ku nk terajang ja dia tu,menyusahkan rkyt haprak ceo,syrt kretiria x sma ka mcm syrat bodoh

    BalasPadam
  5. Saya sudah mengambil RM 5000 , sekarang says ingin mengambil lagi RM 5000 daripada kwsp saya , bolehkah saya tahu cara cara untuk claim lagi Rm 5000 kwsp saya ?

    BalasPadam
  6. Saya perlu kan duit utk anak2 sya..nk byr skolah dorg lagi...sya seorg ibu tunggal tolong approve pemohonan i-sinar sya..sya sgt perlu kan....

    BalasPadam
  7. Saya ibu tunggal kerja security xpernah apply bantuaan ibu tunggal dari 2013 bila terjejas covid dari tahun lalu income mengurut pesakit stroke tiada saya terpaksa off massage pinjamman along..Syarikat tempat kerja sda rm1000 pembayarran..Kata security & ibu tunggal layak i sinar 1..Kawan kerja lain security ibu tunggal layak kenapa saya x..Timbul persoallan..Ini bukan membantu jahanamkan ibu tunggal ada laa..Sapa xstress nanty terbeban bunuh diri baru mo bertindak...Teruk sewa rumah blnja anak pon tidak cukup kwsp fikir

    BalasPadam
  8. #KWSP TOLONG BAGI PERHATIAN KEPADA AHLI YANG TIDAK LENGKAP DOKUMEN SOKONGAN,
    SEBAB KAMI BEKERJA TIDAK MELALUI BANK,
    ADA JUGAK TINGGAL JAUH DARI TEMPAT KERJA ,
    MACAM SAYA SEKARANG DI SARAWAK SUSAH NAK HUBUNGI MAJIKAN YANG BERADA DI SEMENANJUNG,
    DOKUMEN TAK LENGKAP,,. MAJILAN X DPT BUAT SURAT, HABISTU MACAM MANA DENGAN , EREKA YANG BERHENTI EMERGENCY X SEM[AT NAK BUAT SURAT, GAJI PUN 1.200 KE BAWAH, SEKARANG DAH MENGANGGUR KERJA SENDIRI

    BalasPadam
  9. Tolong untuk saya keluar duit kwsp nak beli Susu untuk anak pun susah tolong

    BalasPadam
  10. Saya berusia 57th. Masih mempunyai baki simpanan dlm kwsp. Mungkin saya tidak layak utk pengeluaran i sinar 1 dan 2. Cuma saya merayu utk mendapatkan interim 1000 sahaja utk perbelanjaan keluarga saya semasa pkp ini. Diharap pihak tuan dapat mempertimbangkan masalah saya.

    BalasPadam
  11. Saya mmg bekerja tp masa yg sama saya selalu tak sihat.gaji pun tiap bln hanya dpt 1k je tiap bln Dr gaji pokok,jd disini saya mmg betul2 perlu duit kwsp saya untuk perbelanjaan anak sekolah dan duit ulang alik ke klinik.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Anda boleh sertakan document 1&2 bukti slip gaji kurang & banyak .. Utk document sokongan adalah pengesahan dr majikan anda ..

      Padam
  12. Saya sudah berhenti pada 21.12.2020.kami di berikan gaji harian di kira dalam 10hri mcm tu...tapi tulah pada bulan 11 tu kami di bagi cuti tanpa gaji,tetapi potongan tetp ada...bulan 12 tu ada pemotongan tp caruman untuk buln july.saya aply ktgori 1 x lepas.ktgori ke2 nak minta surat sokongan tp saya dah behrnti kerja sendiri.sekg masi dalam peroses permohonan i sinar saya.tolong lah permudhkan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Puan boleh sertakan document 1&2 slip gaji kurang & banyak dlm thun2020 dr bulan 3 ke bulan november . untuk docoment sokongan puan ialah surat berhenti kerja dr majikan puan dan pengesahan dr majikan puan .. InsyaAllah dpermudahkan ..

      Padam
  13. Bodoh menyusahkan orang jee.aku dah buat 4 kali masih tak lulus.sampai dah kn block sial betul

    BalasPadam
  14. bln 1 sdh msuk..bila masuk baki yg seterus nya..katagori 2?

    BalasPadam
  15. sya bisu pekak tak pendenger 11,12,1 bulan x lulus Belum masuk tak ada ketergori 1 Baki i sinar kwsp sya masalah

    BalasPadam
  16. Mcm suami saya dlm proses adakah layak terima rm1000 tu

    BalasPadam
  17. Saya buat kategori satu tak dpt buat kategori dua dlm proses anak ada empat orang time pkp gaji tak cukup Pinjam kat orang skrg mcm mana nak bagi

    BalasPadam
  18. Saya perlukan sangat i sinar

    BalasPadam
  19. Penipu ea..tak masok pon..ko ceo bole laa byk duit..org yg xberapa byk ni perlu ko..ko menyusahkan org nk dokumen ap bagai..agk2 laa..mcm minta sedekah dkt duit sndr

    BalasPadam
  20. Klu gji hri, mcm mna? Skrg lgi pkp, apply kwsp k1 x lpas, majikan x bt srt sbb kt gji hri, tda pemotongan gji, ada customer ada la income.. Klu tda ksg la

    BalasPadam
  21. Sya bagi tau korang ...sye kerja tapi lulus isinar k2 sya isi slip gaji je .....sesiapa Yang tak Ada slip gaji boleh letak bank statement ...janji nombor bank Tu btul2 Nama Kita ....kwsp cuma mau bukti je takut scmer...

    BalasPadam
  22. Sya bagi tau korang ...sye kerja tapi lulus isinar k2 sya isi slip gaji je .....sesiapa Yang tak Ada slip gaji boleh letak bank statement ...janji nombor bank Tu btul2 Nama Kita ....kwsp cuma mau bukti je takut scmer...

    BalasPadam
  23. Masalahnya syarat kwsp tak padan dengan saya tetapi Baki saya Dalam akaun 1 memang lebih dari cukup, kalau kwsp boleh pertimbangkan permohonan saya amatlah menolong saya untuk membayar tunggakkan hutang Yang perlu dibayar.

    BalasPadam
  24. Kenapa boleh dikecualikan pemegang ic hijau dari mendaptkn khidmat i,sinar.segala kemudahan sudahla tidak dapat.kerja pun susah nk dpt.bantuan dari kerajaan lagi lah xdpt..nk memohon pinjaman bank apatah lagi..boleh bayangkn tak kesusahan yg dialami,sehingga pula,isinar pun tidak layak.xpernah pun berharap bantuan..sbb sedar diri..tpi tolnglah sebagai manusia..tolonglha luluskanlah..walaupun level pemegang ic hijau hanya ibarat sampah.tpi tolonglah diluluskn bagibyg mereka yg pernah pencarum juga..allah xpernah xcelik mata dari setiap perbuatan dari kita..moga mendapat petunjunk dari yang maha esa.

    BalasPadam
  25. Kalau dah terima byrn interim tu maknanya lulus la yer???

    BalasPadam
  26. Sy menunggu duit i sinar ketegori 2 rm1000 masih belom terima knp

    BalasPadam
  27. MCM mne muat Naik document 10kali cuba pun tk blh???

    BalasPadam
  28. Saya nie lagi la perlu kan duit tu.anak saya nak sekolah lgi. Saya nie bukan nye org senang. Ibu tunggal plk. Npe semua nk brsyrat.x adil la.k2 nak brsyarat npe k1 x ada syarat.sdngkan yg k2 pn susah gak. Perlu kan duit gak.

    BalasPadam

Dikuasakan oleh Blogger.