Pembayaran i-Sinar Kategori 1 Bulan Mac Bermula 22 Februari

 

Selain daripada perubahan mengejut jadual pembayaran i-Lestari untuk bulan Mac dan April yang telah diawalkan oleh Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), begitu juga dengan pembayaran i-Sinar Kategori 1.

Sedia maklum bahawa pembayaran i-Sinar Kategori 1 untuk bulan Januari dan Februari  dilakukan awal bulan contohnya bermula pada 3 hari bulan Februari lalu.

Tetapi kini, pembayaran i-Sinar Kategori 1 turut diawalkan sama seperti i-Lestari untuk memberi ruang kelulusan tanpa syarat i-Sinar Kategori 2.

Perubahan Jadual Pembayaran i-Sinar Kategori 1 Untuk Bulan Mac DAN Seterusnya

Pembayaran i-Sinar untuk bulan Februari telah bermula pada 3 Februari lalu. Hampir semua penerima telahd dikreditkan.

Manakala pembayaran i-Sinar Kategori 1 untuk bulan 3 sepatutnya bermula 3 Mac depan tetapi disebabkan kelulusan tanpa syarat bermula 8 Mac, KWSP telah awalkan pembayaran untuk bulan Mac.

Oleh itu pembayaran i-Sinar bagi bulan Mac akan bermula pada 
  • 22 Februari 2021 (Isnin)
  • Ini bermaksud anda akan menerima 2 kali pembayaran i-Sinar pada bulan Februari (Pembayaran Februari dan Mac)
  • Pembayaran adalah mengikut kumpulan atau batch, sekiranya anda merupakan penerima batchs 1 maka anda akan menerima pembayaran Mac bermula 22 Februari dan seterusnya mengikut batch anda.
Sekiranya tiada lagi perubahan selepas ini maka kita dapat simpulkan pembayaran i-Sinar Kategori 1 untuk bulan April juga akan bermula pada 22 Mac hadapan.

Faham ?

Informasi Yang Anda Perlu Tahu

PEMBAYARAN BERJAYA KREDIT

Duit i-Sinar KWSP masuk terus ke akaun penerima.

PEMBAYARAN GAGAL KREDIT

Pembayaran i-Sinar tidak masuk ke akaun penerima disebabkan nombor akaun salah atau tidak aktif. Anda perlu tunggu makluman daripada pihak KWSP.

Pembayaran i-Sinar Kategori 1 Bulan Mac Bermula 22 Februari Pembayaran i-Sinar Kategori 1 Bulan Mac Bermula 22 Februari Reviewed by Admin Mikah on 2/21/2021 Rating: 5

40 ulasan:

  1. saya tersalah amaun.pembayaran pertama. mahu tanya macam mana nak ubah amaun sya. terimah kasih

    BalasPadam
    Balasan
    1. yang saah Amaun ni bila nak update... dah 2 kali dah call KWSP

      Padam
  2. accout saya salah nak keluar kan 4k boleh

    BalasPadam
  3. Yang saya ni salah amaun K1...bila boleh kemaskini balik...saya sebelum ni ada kemaskini di pejabat KWSP..pegawai KWSP beritahu saya sudah settle..tunggu ja KWSP sms saya bulan Feb ni..tapi sudah tunggu dekat 2bulan pun belum ada 1 sms...

    BalasPadam
  4. K1 sy bln 2 xmsuk2 lg,mesej Dari pihak kwsp xde..respon ap2..

    BalasPadam
  5. salah amount mcmna..takkn langsung tiada utk kemaskini..

    BalasPadam
  6. Saya batch pertama akaun maybank so bila akan dikreditkan ke akaun

    BalasPadam
  7. Saya punya pembayaran sudah tamat sampai bulan February saja.saya nak apply semula mcm mana sebab dlm acc EPF saya ada duit lagi

    BalasPadam
  8. kau ingat diorang nak baca rintihan yg kau orang beri..

    BalasPadam
  9. saya belum terima sejak bln 2 ni..macam mana?..cuma bln pertama saja saya terima..masih ada lagi balanace lagi...

    BalasPadam
  10. Harap pihak kwsp memberi sinar juga kepada kami K1 yg tersalah amoun itu hari.terima kasih.

    BalasPadam
  11. Bln ke 2 blom trima pmbyaran kwsp.. knp ye

    BalasPadam
  12. Macam mna nak taw kita dari batch brapa atau yang mna satu dalam jadual pmbayaran tu yer?..tlong bagi sinar pencerahan cket supaya cahaya kelihatan ok..TQ

    BalasPadam
  13. Macam mna nak taw kita dari batch brapa atau yang mna satu dalam jadual pmbayaran tu yer?..tlong bagi sinar pencerahan cket supaya cahaya kelihatan ok..TQ

    BalasPadam
  14. BG sy tkde msallah pn megenai keluaran i.sinar dan i.lestari ni,cuma msallah BPR BG sy bila nk kluar ni,ckp ujung Feb skrg dah nk ujung dah takde sinar nampak nye LG tu je ulasan Su tq,as.kum...

    BalasPadam
  15. Lagi satu,i.lestsri bila last ikutan dia,dlm kiraan Su April ni last,tktau la btul ke TK,dlm kiraan KWSP,tu je ulasan Sy,as.kum...

    BalasPadam
  16. Tolong bagi jawapan pada kami yang tersalah amount I-sinar akaun 1 Perbezaan amount, bila kami boleh apply semula atau atau langkah seterus ya yang kami perlu buat.

    BalasPadam
  17. Dalam akaun i sinar saya terpapar sudah dikredit tapi di akaun bank saya belum di kredit kan.

    BalasPadam
  18. Saya ingat saya sorang je yg belum masuk utk bulan ke 2..๐Ÿ˜”.....jgn lah tipu kami org....dh lah duit tu duit hasil titik peluh kami bulan2

    BalasPadam
  19. Sama la tu saya pun belum dapat lagi

    BalasPadam
  20. Minta tolong kwsp.. Jelaskan ulasan mengenai pindaan atau salah amaun... Berharap sangat nak tahu.. Dah la epf kena potong 9% sekarang ni.. Mohon pertimbangkan

    BalasPadam
  21. Saya yang bulan kedua pun tak masuk lagi.Kenapa ye harap pihak kwsp percepat kn penbayaran.Kami memang memerlukan duit kwsp kami untuk kegunaan kami membeli keperluan kami...Harap pihak kwsp pertimbangkan.

    BalasPadam
  22. Saya pun tak masuk.lgi bulan dua

    BalasPadam
  23. Boleh tahu tarikh bila akan masuk tu..dua bulan lepas je masuk bulan 1 bulan 2 xmasuk masuk pun.

    BalasPadam
  24. Helo sya tersilap amount macam nak pembetulkan balik amount hmpleass

    BalasPadam
  25. Kepada KWSP Kenapa Saya Belum Dapat 1Sin Pun Dari i-Sinar Sedangkan Saya Ada Terima Tiap bulan dari I-LestariRm500) Yang Tu hari Saya Ada Ke KWSP Kota Kinabalu Untuk Memohon Dan Meng Aktifkan I-AkAUN saya Dan Terdapat Dalam Semakan Di Telefon bimbit Saya nama Anda telah Di Daftarkan

    BalasPadam
  26. Saya kategori1 uda buat pengeluaran ari Tu masa januari bole lg ka saya aply yg bulan kedua punya

    BalasPadam
  27. kwsp untuk bulan mac.sya blm terima lagi.bila sya dapat menerimanya..

    BalasPadam
  28. bolehkah saya mohon i sinar semula

    BalasPadam
  29. Sy pnya pembร yaran yg pertama dah masuk yg kedua blm lg kno ye

    BalasPadam
  30. Kenapa Sya x DPT lgi i Sinar bulan mac

    BalasPadam
  31. Saya msg sampai.tapi duit tak masuk2

    BalasPadam
  32. Kenapa i sinar bulan mac saya belom dpt..saya batch 1

    BalasPadam
  33. Salamualaikum....kenapa duit I sinar Saya bulan Feb Dan mac Tak masuk lagi sedangkan akuan bank saaya Tak ada masalah???

    BalasPadam
  34. bila tarikh pembayaran I sinar bulan mac?? last Hari tuh saya dapat yg bulan 2 Adalah 2 kali bulan mac Ada dpt x??

    BalasPadam
  35. Kenapa i sinar utk bulan 3 saya x dpt2 lagi?? Mcm pelik aje.. Tolong la permudah kan nya ea.. Pihak yg brwajib sila jalan kn tugas anda.. TQ..

    BalasPadam
  36. Bila nak masuk ilestari dan isinar bulan mac,jgn lupa ada yg sangat2 terkesan disebabkan pendamik covid19 ini..kenapa ketegori 1 jadi lambat bayarannya disebabkan pemansuhan syarat bagi permohonan ketegori 2.kenapa bayaran utk bulan feb sampai 2 kali.ini sangat menyusahkan ahli yg sangat2 terkesan masa pkp ni.mohon pd kwsp bila nak bayar utk bulan mac

    BalasPadam

Dikuasakan oleh Blogger.