Pengeluaran i-Sinar Tanpa Syarat Bermula 8 Mac

  Pada 11 Februari lalu, Menteri Kewangan iaitu Tengku Zafrul telah mengeluarkan satu kenyataan rasmi berkenaan i-Sinar yang membuat para pe...

 

Pada 11 Februari lalu, Menteri Kewangan iaitu Tengku Zafrul telah mengeluarkan satu kenyataan rasmi berkenaan i-Sinar yang membuat para pencarum gembira membacanya.

Dalam kenyataan tersebut, beliau mengumumkan bahawa kelulusan tanpa syarat i-Sinar akan diluluskan dalam masa terdekat.

Oleh itu, pada 18 Februari KWSP telah membuat kenyataan rasmi tentang kemudahan kelulusan tanpa syarat i-Sinar.

Kumpulan Wang Simpnan Pekerja (KWSP) mengumumkan bahawa pencarum yang berumur bawah dari 55 tahun akan diberikan kelulusan automatik bermula pada
  • 8 Mac 2021
Jumlah Pengeluaran Kelulusan Tanpa Syarat

Walaupun kelulusan tanpa syarat telah diberikan tetapi jumlah pengeluaran adalah mengikut jumlah simpanan seperti :

1) Simpanan Akaun 1 RM 100,000 dan ke bawah 
  • Dapat mengeluarkan jumlah pengeluaran sehingga RM 10,000
  • Pembayaran dibuat secara berperingkat maksimum sehingga 6 bulan
  • Bayaran bulan pertama maksimum RM 5,000.
2) Simpanan Akaun 1 RM 100,000 dan ke atas
  • Jumlah pengeluaran maksimum sehingga RM 60,000
  • Pembayaran juga dibuat secara berperingkat maksimum 6 bulan
  • Bayaran bulan pertama maksimum RM 6,000
Contoh Situasi Atau Pertanyaan Yang Mungkin Anda Belum Tahu

Situasi A :

Ahli telah membuat permohonan sebelum 8 Mac dan 
  • Telah menerima interim RM 1,000
  • Permohonan sedang diproses
Jawapan :

Permohonan akan diberikan kelulusan dan status bayaran boleh disemak pada 8 Mac 2021.

Situasi B :

Ahli telah membuat permohonan sebelum 8 Mac dan
  • Belum menerima interim RM 1,000
  • Status permohonan : Dokumen sokongan diperlukan
Jawapan : 

Permohonan akan diberikan kelulusan dan status bayaran boleh disemak pada 8 Mac 2021.


Situasi C :

Belum membuat permohonan i-Sinar 

Jawapan : 

Permohonan boleh dibuat bermula 8 Mac dan akan diberikan kelulusan.

Situasi D :

Baki akaun 1 kurang atau/dan umur berumur 55 tahun ke atas 

Jawapan :

Tidak layak memohon i-Sinar.



COMMENTS

BLOGGER: 33
  1. Bagi yang tersalah amount mase i sinar kategori 1,.adakah boleh mengeluarkn lagi?

    BalasPadam
    Balasan
    1. kategeri 1 salah buat amount boleh kluar kan lagi tak?

      Padam
    2. awak kena pergi cawangan kwsp , cakap nak tukar amaun pengeluaran isinar . nanti dia bagi 1 borang kena isi . make sure bawa photostate ic ye

      Padam
    3. Kelayakan pengeluaran 17k lebih tapi masa mohon buat 10k sahaja...dah dapat interim 1k...boleh ke nak ubah amount pengeluaran 17k semula? Anybody knows? Tq

      Padam
    4. Kne prgi kwsp jgak ke klau salah buat amaun,. Sbb ssah ad ank kecil, susu bdn...

      Padam
  2. Saya seorang suri rumah, tpi i sinar yang saya mohon pada awal permohonan hari tu masih lgi belum masuk akaun. Padahal dah lulus dh. Sekarang dah nak habis bulan Februari, pun belum masuk juga. Macam mana ye?

    BalasPadam
  3. Mcm sye t'salah tarik amaun isinar..mcm mane nk buat yea?

    BalasPadam
    Balasan
    1. awak kena pergi cawangan kwsp , cakap nak tukar amaun pengeluaran isinar . nanti dia bagi 1 borang kena isi . make sure bawa photostate ic ye

      Padam
    2. Kalau call kwsp sahaja boleh x

      Padam
    3. Kenapa saya pegi KWSP dia ckp buat masa ni x boleh tukar lagi, klau boleh tukar baru drg call, hmmmm

      Padam
    4. Tak yah p kwsp , sy pn silap letak amaun lpstu sy kol kwsp diorg ckp blm ada apa2 knyataan rasmi tntang pindaan amaun...

      Padam
  4. Suami saya pemohon isinar..pengeluaran 10k..tapi bln January masuk 1k sja & bln February pun 1k juga....sampai seterusnya kah 1k sja masuk akaun stp bln....ingatkan 10k tu masuk sekaligus x pun 5k yg masuk stp bln..

    BalasPadam
  5. Pernah mohon tapi tidak diluluskan..mulai bulan February 2021 ini saya telah berhenti kerja..belanja rumah pon terjejas ingin mohon..boleh mohon semula?

    BalasPadam
    Balasan
    1. cuba pergi cawangan kwsp . kat sana pun boleh mohon . bawa slip gaji tahun lepas dengan tahun ni make sure photostate dulu ic sekali ye

      Padam
  6. Nak tanya,ada sesiapa yang dah masuk duit dalam acc i sinar kategori pada bulan ini,,saya punya tak masuk apa apa,,adakah dah tak cukup atau memang semua kena tnggu bulan depan

    BalasPadam
  7. Saya telah memohon untuk kategori-1.
    Tapi saya tiada akaun bank until diisi.sedangkan pemohonan online semestinya akaun bank diisi.adakah says harus me pejabat kwsp berdekatan

    BalasPadam
  8. alhamdulillah , boleh guna duit sebelum umur 55 tahun. kalau umur panjang lebih 55 , merasa guna semua duit simpanan. kalau mati awal , syukur dapat merasa duit simpanan ni , walaupun sedikit. amin.

    BalasPadam
  9. pertanyaan: sekiranya kategori 1 & 2 sudah pernah memohon dan diluluskan,bolehkah ahli memohon untuk baki yg tinggal.

    BalasPadam
  10. kenapa i lestari bln 3 dan 4 msuk awal sedang kan saya bln 2 blm lagi masuk..

    BalasPadam
  11. Blh x sy mohon lg i sinar kategori1 lulus. Blh x sy mohon lg bakinya..

    BalasPadam
  12. Saya kategori ke2 dah dpt interim
    Akaun 1 100k keatas nak tukar pengeluaran ke 60k bole tak

    BalasPadam
  13. Sy ada telefon kwsp sbb tersalah amaun , diorang cakap belum ada apa2 knyataan tntang pindaan amaun...jumaat lps sy kol...harap kwsp dpt mmberi maklum balas tntang pindaan amaun sbb ramai yg tersalah amaun...dan rmai yg trkesan shinggakan sy mahkamah dah nak lelong rumah sy ada bukti jika pihak kwsp mnta...tlg la

    BalasPadam
  14. Sy ketegori 1 silap letak amaun sekarang ni boleh ke nk tukar sebb dah nk masuk bulan mac dah nn bukanke pajabat kwsp ttup sekarang ni

    BalasPadam
  15. klu nk updte no hp mcm mna ya. .tnps perlu pergi kios

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kena p kiosk untuk update..tak perlu p kaunter hanya p ke kiosk sj

      Padam
  16. Yang tersalah amount tu bila lagi boleh update untuk membuat permohonan balik.kami memerlukan sangat2 musim2 pendemik ni.

    BalasPadam
  17. Kalau baki akaun 1 rm750 layak tak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Layak .sekurang kurang nya balance dlm akaun 1 are rm150 tk silap

      Padam
  18. misal kata kalau dah buat yg fasa satu, lepas tu nk keluarkan lagi boleh ke tidak..

    BalasPadam
  19. Blh ke klu kn lg klu dh dtp i sinar yg sblm

    BalasPadam
  20. Kalau umur 55 tahun ke bawah baki akaun 1 rm148 layak dapat tak

    BalasPadam
  21. Penambahan amount itu kwsp tersalah info klu amount 10k itu saja cuma jumlah yg akan di bayar bpleh ibah.. Saya fikir tambah nilai cb hutang byak perlu settle matilah

    BalasPadam

banner image
Nama

Aeon,2,Agama,5,Agro Bank,1,Audit,1,Bantuan,214,Bantuan Bukan Kerajaan,1,Belanjawan 2021,15,BPR,5,Covid-19,15,Drama,2,e-wallet,1,Ebit Lew,2,F&B,4,Fastfood,1,IN,1,Informasi,173,IPT,9,Jawatan Kosong,13,JKM,4,Johor,19,Kedah,9,Kelantan,11,Kerajaan,77,Kerani,5,Kerjakosong,5,Kesihatan,5,KFC,1,Kilang,17,Kuala Lumpur,20,KWSP,12,Labuan,1,Maybank,3,Melaka,6,MySalam,1,Negeri Sembilan,22,Oil & gas,4,p,1,Pahang,10,Panduan,1,Pasar Raya,2,Pemandu,8,Pendidikan,4,Penerbangan,1,Pengajar,4,Penjawat Awam,1,Perak,15,Perbankan,5,Perlis,3,Pertanian,4,Perumahan,2,Pesara,1,Politik,2,Pulau Pinang,13,Puspakom,2,Putrajaya,2,Review,2,RHB,1,Sabah,20,Sarawak,15,Selangor,35,Seluruh Negeri,31,SPA,8,Swasta,124,Syarikat pengeposan,7,Telekomunikasi,5,Temuduga,1,Terengganu,10,Top Glove,2,Trending,18,Viral,3,
ltr
item
Kerjaya Semasa !: Pengeluaran i-Sinar Tanpa Syarat Bermula 8 Mac
Pengeluaran i-Sinar Tanpa Syarat Bermula 8 Mac
https://1.bp.blogspot.com/-3mF2-A_bVh0/YDCI03coi0I/AAAAAAAACQE/PXaVux6Cyp0f00-dMaZHLRB3HVuvwUQbACNcBGAsYHQ/s16000/Adobe_Post_20210219_0813430.8953248789723247.png
https://1.bp.blogspot.com/-3mF2-A_bVh0/YDCI03coi0I/AAAAAAAACQE/PXaVux6Cyp0f00-dMaZHLRB3HVuvwUQbACNcBGAsYHQ/s72-c/Adobe_Post_20210219_0813430.8953248789723247.png
Kerjaya Semasa !
https://www.kerjasemasa.com/2021/02/pengeluaran-i-sinar-tanpa-syarat.html
https://www.kerjasemasa.com/
https://www.kerjasemasa.com/
https://www.kerjasemasa.com/2021/02/pengeluaran-i-sinar-tanpa-syarat.html
true
2291011223639926336
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content