Cara Mohon Bantuan Barangan Dapur RM 100 Sebulan

 


Perdana Menteri telah mengumumkan PEMERKASA pada Mac lalu untuk membantu rakyat yang terjejas disebabkan wabak COVID-19.

Salah satu inisiatif yang diumumkan oleh Perdana Menteri ialah PRIHATIN Kasih. Pelaksanaan program Prihatin Kasih ialah untuk golongan miskin tegar dan miskin bandar. 

Melalui peruntukan bantuan makanan tanpa tunai yang dikatakan sebanyak RM 100 juta akan dinikmati oleh 300,000 isi rumah miskin di seluruh negara.

Perincian Jumlah Bantuan
  • Bantuan akan diberikan sebanyak RM 100 sebulan untuk tempoh 3 bulan
  • Jumlah keseluruhan bantuan ialah RM 300
  • Bantuan tersebut akan dikreditkan terus ke dalam akaun MyKad penerima yang layak
  • Kemudian, penerima boleh membuat pembelian makanan asas seperti telur, beras dan lain-lain di kedai runcit terdekat.
Lokasi Pembelian Bantuan Makanan

Hanya pasar raya atau kedai terpilih sahaja anda boleh menebus bantuan tersebut. Sebanyak  300 lebih lokasi pasar dan kedai seluruh Malaysia termasuklah yang di bawah :
  • Giant
  • Econsave
  • Mydin
  • The Store 
  • Pacific
  • Milimewa
  • 99 Speedmart
  • Lotus Stores atau Tesco
  • Dan kedai runcit terpilih
Jadual Pembayaran
  • Negeri Selangor dan Kuala Lumpur - Bantuan akan bermula pada Julai sehingga September 2021
  • Negeri Kelantan, Johor, Pulau Pinang, Kedah, Perlis, Perak, Melaka dan Terengganu - Bantuan akan disalurkan bermula Ogos sehingga Oktober
  • Negeri Sembilan, Sabah, Sarawak, Putrajaya, Labuan dan Pahang - Bantuan akan bermula pada September sehingga November atau Oktober sehingga Disember 2021 (akan dimaklumkan kelak)


Semakan Kelayakan 

Berikut merupakan cara untuk menyemak kelayakan anda, untuk mengetahui sama ada anda layak untuk menerima bantuan.
  1. Klik pautan berikut : https://apps.epetrol.com.my/mkmember/Redang/Recip/CheckStatus.aspx
  2. Masukkan No Kad Pengenalan dan Captcha yang disediakan
  3. Klik pada "semak status"
  4. Keputusan kelayakan akan dipaparkan di skrin
  5. Penerima akan terima SMS dari MyKasih untuk mengesahkan status mereka
  6. Penerima perlu menghadiri taklimat orentasi di kedai runcit terlibat mengikut tarikh dan masa yang ditetapkan.

Cara Mohon Bantuan Barangan Dapur RM 100 Sebulan Cara Mohon Bantuan Barangan Dapur RM 100 Sebulan Reviewed by Admin Mikah on 7/08/2021 Rating: 5

42 ulasan:

  1. Nak bg bantuan pun nak pilih" org kami pun rakyat Malaysia yg terkesan langsung tiada belas kasihan

    BalasPadam
    Balasan
    1. emai ke- info@mykasih.com
      lampir kan nama,ic,alamat&no fon dan sent pastu nti tggu dari mereka membalas email anda dan masuk detail anda ke link yg diberikn.

      Padam
    2. Sy kehilangan kerja dan sumber pendapatan sy teejejas

      Padam
  2. macam mana nk mohon yer saya xjumpa cari link untuk memohon,yg ada link untuk semak kelayakan ker....

    BalasPadam
    Balasan
    1. emai ke- info@mykasih.com
      lampir kan nama,ic,alamat&no fon dan sent pastu nti tggu dari mereka membalas email anda dan masuk detail anda ke link yg diberikn.

      Padam
  3. Macam mana nk mohon ya tolong tunjuk ajar cara2nya

    BalasPadam
    Balasan
    1. emai ke- info@mykasih.com
      lampir kan nama,ic,alamat&no fon dan sent pastu nti tggu dari mereka membalas email anda dan masuk detail anda ke link yg diberikn.

      Padam
  4. Nak bg bantuan.. Tp link xdi bagi.. Lpas tu memilih nak bg kat saper..
    Xpaham la org2 nie.. Byk sgat syarat2 nya bila nak bg sesuatu pada rakyat..

    BalasPadam
    Balasan
    1. emai ke- info@mykasih.com
      lampir kan nama,ic,alamat&no fon dan sent pastu nti tggu dari mereka membalas email anda dan masuk detail anda ke link yg diberikn.

      Padam
  5. Macam mana ya cara nak mohon bantuan tolong tunjuk ajar

    BalasPadam
    Balasan
    1. emai ke- info@mykasih.com
      lampir kan nama,ic,alamat&no fon dan sent pastu nti tggu dari mereka membalas email anda dan masuk detail anda ke link yg diberikn.

      Padam
  6. Memang bodoh sunggguh bagi link nya baru boleh ISI.

    BalasPadam
  7. Mohon Bantuan Barangan Dapur 3 bulanan

    BalasPadam
  8. Saya memerlukan bantuan ini macamana ya

    BalasPadam
    Balasan
    1. emai ke- info@mykasih.com
      lampir kan nama,ic,alamat&no fon dan sent pastu nti tggu dari mereka membalas email anda dan masuk detail anda ke link yg diberikn.

      Padam
  9. Dah buka link tapi tiada rekod kenapa pulak saya amat.memerlukan

    BalasPadam
    Balasan
    1. emai ke- info@mykasih.com
      lampir kan nama,ic,alamat&no fon dan sent pastu nti tggu dari mereka membalas email anda dan masuk detail anda ke link yg diberikn.

      Padam
  10. Balasan
    1. emai ke- info@mykasih.com
      lampir kan nama,ic,alamat&no fon dan sent pastu nti tggu dari mereka membalas email anda dan masuk detail anda ke link yg diberikn.

      Padam
  11. Saya pun nak mohon tapi tak ada link

    BalasPadam
    Balasan
    1. emai ke- info@mykasih.com
      lampir kan nama,ic,alamat&no fon dan sent pastu nti tggu dari mereka membalas email anda dan masuk detail anda ke link yg diberikn.

      Padam
  12. Balasan
    1. emai ke- info@mykasih.com
      lampir kan nama,ic,alamat&no fon dan sent pastu nti tggu dari mereka membalas email anda dan masuk detail anda ke link yg diberikn.

      Padam
  13. Mcm mana mau mohon Kalo link nya tiada

    BalasPadam
    Balasan
    1. emai ke- info@mykasih.com
      lampir kan nama,ic,alamat&no fon dan sent pastu nti tggu dari mereka membalas email anda dan masuk detail anda ke link yg diberikn.

      Padam
  14. Mcm mana nak mohon takada link

    BalasPadam
    Balasan
    1. emai ke- info@mykasih.com
      lampir kan nama,ic,alamat&no fon dan sent pastu nti tggu dari mereka membalas email anda dan masuk detail anda ke link yg diberikn.

      Padam
  15. Balasan
    1. emai ke- info@mykasih.com
      lampir kan nama,ic,alamat&no fon dan sent pastu nti tggu dari mereka membalas email anda dan masuk detail anda ke link yg diberikn.

      Padam
  16. Check status xpi tiada dalam rekod..kami sangat memerlukan bantuan..dah suami tak kje pkp- pkpd ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. emai ke- info@mykasih.com
      lampir kan nama,ic,alamat&no fon dan sent pastu nti tggu dari mereka membalas email anda dan masuk detail anda ke link yg diberikn.

      Padam
  17. nak bagi bantuan tapi cara menyusahkan rakyat!

    BalasPadam
    Balasan
    1. emai ke- info@mykasih.com
      lampir kan nama,ic,alamat&no fon dan sent pastu nti tggu dari mereka membalas email anda dan masuk detail anda ke link yg diberikn.

      Padam
  18. saya bpr pon x dapat lerja sebagai driver lori gaji dpt la rm1200,,tapi lhdn kata tak layak..dah dua kali buat rayuan pon tak dapat..tak tahu lah macamana nk cakap

    BalasPadam
    Balasan
    1. emai ke- info@mykasih.com
      lampir kan nama,ic,alamat&no fon dan sent pastu nti tggu dari mereka membalas email anda dan masuk detail anda ke link yg diberikn.

      Padam
  19. Saya sudah buka link kenapa saya tiada rekod padahal saya amat memerlukan sbb saya seorang ibu tinggal yg hilang punca pendapatan

    BalasPadam
    Balasan
    1. emai ke- info@mykasih.com
      lampir kan nama,ic,alamat&no fon dan sent pastu nti tggu dari mereka membalas email anda dan masuk detail anda ke link yg diberikn.

      Padam
  20. Macam mana nak dftr untuk bantuan barang dapur rm100 tuu ...

    BalasPadam
  21. Macam mana saya nak mohon bantuan ini

    BalasPadam
  22. Ni bantuan just cakap je la.. Selangor kl dia bgi awal.. Puki mak punye krajaan nie.. Negeri2 lain bulan depan baru dpt.. Ape beza NEGERI lain dgn selangor Dan k.l nie puki taik betul.. Kau nak bg biar adik bodo pm.. Jgn ikot suka mak bapak kau nak lebeh2 kat tmpt kau dulu.. Cibai punye krajaan skrg! Sembah payong ke korg..

    BalasPadam

Dikuasakan oleh Blogger.