Cara Mohon Bantuan Barangan Dapur RM 100 Sebulan

  Perdana Menteri telah mengumumkan PEMERKASA pada Mac lalu untuk membantu rakyat yang terjejas disebabkan wabak COVID-19. Salah satu inisia...

 


Perdana Menteri telah mengumumkan PEMERKASA pada Mac lalu untuk membantu rakyat yang terjejas disebabkan wabak COVID-19.

Salah satu inisiatif yang diumumkan oleh Perdana Menteri ialah PRIHATIN Kasih. Pelaksanaan program Prihatin Kasih ialah untuk golongan miskin tegar dan miskin bandar. 

Melalui peruntukan bantuan makanan tanpa tunai yang dikatakan sebanyak RM 100 juta akan dinikmati oleh 300,000 isi rumah miskin di seluruh negara.

Perincian Jumlah Bantuan
  • Bantuan akan diberikan sebanyak RM 100 sebulan untuk tempoh 3 bulan
  • Jumlah keseluruhan bantuan ialah RM 300
  • Bantuan tersebut akan dikreditkan terus ke dalam akaun MyKad penerima yang layak
  • Kemudian, penerima boleh membuat pembelian makanan asas seperti telur, beras dan lain-lain di kedai runcit terdekat.
Lokasi Pembelian Bantuan Makanan

Hanya pasar raya atau kedai terpilih sahaja anda boleh menebus bantuan tersebut. Sebanyak  300 lebih lokasi pasar dan kedai seluruh Malaysia termasuklah yang di bawah :
  • Giant
  • Econsave
  • Mydin
  • The Store 
  • Pacific
  • Milimewa
  • 99 Speedmart
  • Lotus Stores atau Tesco
  • Dan kedai runcit terpilih
Jadual Pembayaran
  • Negeri Selangor dan Kuala Lumpur - Bantuan akan bermula pada Julai sehingga September 2021
  • Negeri Kelantan, Johor, Pulau Pinang, Kedah, Perlis, Perak, Melaka dan Terengganu - Bantuan akan disalurkan bermula Ogos sehingga Oktober
  • Negeri Sembilan, Sabah, Sarawak, Putrajaya, Labuan dan Pahang - Bantuan akan bermula pada September sehingga November atau Oktober sehingga Disember 2021 (akan dimaklumkan kelak)


Semakan Kelayakan 

Berikut merupakan cara untuk menyemak kelayakan anda, untuk mengetahui sama ada anda layak untuk menerima bantuan.
  1. Klik pautan berikut : https://apps.epetrol.com.my/mkmember/Redang/Recip/CheckStatus.aspx
  2. Masukkan No Kad Pengenalan dan Captcha yang disediakan
  3. Klik pada "semak status"
  4. Keputusan kelayakan akan dipaparkan di skrin
  5. Penerima akan terima SMS dari MyKasih untuk mengesahkan status mereka
  6. Penerima perlu menghadiri taklimat orentasi di kedai runcit terlibat mengikut tarikh dan masa yang ditetapkan.

COMMENTS

BLOGGER: 27
  1. Nak bg bantuan pun nak pilih" org kami pun rakyat Malaysia yg terkesan langsung tiada belas kasihan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sy kehilangan kerja dan sumber pendapatan sy teejejas

      Padam
  2. macam mana nk mohon yer saya xjumpa cari link untuk memohon,yg ada link untuk semak kelayakan ker....

    BalasPadam
    Balasan
    1. emai ke- info@mykasih.com
      lampir kan nama,ic,alamat&no fon dan sent pastu nti tggu dari mereka membalas email anda dan masuk detail anda ke link yg diberikn.

      Padam
  3. Macam mana nk mohon ya tolong tunjuk ajar cara2nya

    BalasPadam
  4. Nak bg bantuan.. Tp link xdi bagi.. Lpas tu memilih nak bg kat saper..
    Xpaham la org2 nie.. Byk sgat syarat2 nya bila nak bg sesuatu pada rakyat..

    BalasPadam
  5. Macam mana ya cara nak mohon bantuan tolong tunjuk ajar

    BalasPadam
  6. Memang bodoh sunggguh bagi link nya baru boleh ISI.

    BalasPadam
  7. Mohon Bantuan Barangan Dapur 3 bulanan

    BalasPadam
  8. Saya memerlukan bantuan ini macamana ya

    BalasPadam
  9. Dah buka link tapi tiada rekod kenapa pulak saya amat.memerlukan

    BalasPadam
  10. Saya pun nak mohon tapi tak ada link

    BalasPadam
  11. Mcm mana mau mohon Kalo link nya tiada

    BalasPadam
  12. Mcm mana nak mohon takada link

    BalasPadam
  13. Check status xpi tiada dalam rekod..kami sangat memerlukan bantuan..dah suami tak kje pkp- pkpd ni..

    BalasPadam
  14. nak bagi bantuan tapi cara menyusahkan rakyat!

    BalasPadam
  15. saya bpr pon x dapat lerja sebagai driver lori gaji dpt la rm1200,,tapi lhdn kata tak layak..dah dua kali buat rayuan pon tak dapat..tak tahu lah macamana nk cakap

    BalasPadam
  16. Saya sudah buka link kenapa saya tiada rekod padahal saya amat memerlukan sbb saya seorang ibu tinggal yg hilang punca pendapatan

    BalasPadam
  17. Macam mana nak dftr untuk bantuan barang dapur rm100 tuu ...

    BalasPadam
  18. Macam mana saya nak mohon bantuan ini

    BalasPadam
  19. Ni bantuan just cakap je la.. Selangor kl dia bgi awal.. Puki mak punye krajaan nie.. Negeri2 lain bulan depan baru dpt.. Ape beza NEGERI lain dgn selangor Dan k.l nie puki taik betul.. Kau nak bg biar adik bodo pm.. Jgn ikot suka mak bapak kau nak lebeh2 kat tmpt kau dulu.. Cibai punye krajaan skrg! Sembah payong ke korg..

    BalasPadam
  20. Salam. Cam mne nk mohon yer

    BalasPadam

banner image
Nama

Aeon,2,Agama,5,Agro Bank,1,Audit,1,Bantuan,211,Bantuan Bukan Kerajaan,1,Belanjawan 2021,15,BPR,5,Covid-19,15,Drama,2,e-wallet,1,Ebit Lew,2,F&B,4,Fastfood,1,IN,1,Informasi,171,IPT,9,Jawatan Kosong,13,JKM,4,Johor,19,Kedah,9,Kelantan,11,Kerajaan,77,Kerani,5,Kerjakosong,5,Kesihatan,5,KFC,1,Kilang,17,Kuala Lumpur,20,KWSP,12,Labuan,1,Maybank,3,Melaka,6,MySalam,1,Negeri Sembilan,22,Oil & gas,4,p,1,Pahang,10,Panduan,1,Pasar Raya,2,Pemandu,8,Pendidikan,4,Penerbangan,1,Pengajar,4,Penjawat Awam,1,Perak,15,Perbankan,5,Perlis,3,Pertanian,4,Perumahan,2,Pesara,1,Politik,2,Pulau Pinang,13,Puspakom,2,Putrajaya,2,Review,2,RHB,1,Sabah,20,Sarawak,15,Selangor,35,Seluruh Negeri,31,SPA,8,Swasta,124,Syarikat pengeposan,7,Telekomunikasi,5,Temuduga,1,Terengganu,10,Top Glove,2,Trending,18,Viral,3,
ltr
item
Kerjaya Semasa !: Cara Mohon Bantuan Barangan Dapur RM 100 Sebulan
Cara Mohon Bantuan Barangan Dapur RM 100 Sebulan
https://1.bp.blogspot.com/-lqpVQ2u_JDI/YOb4ic6XD2I/AAAAAAAAC8k/gYbC4XvBGrQ_8vUqwwznMTsB4xVqPn_IgCNcBGAsYHQ/s16000/Adobe_Post_20210708_1944360.48881168589834245.png
https://1.bp.blogspot.com/-lqpVQ2u_JDI/YOb4ic6XD2I/AAAAAAAAC8k/gYbC4XvBGrQ_8vUqwwznMTsB4xVqPn_IgCNcBGAsYHQ/s72-c/Adobe_Post_20210708_1944360.48881168589834245.png
Kerjaya Semasa !
https://www.kerjasemasa.com/2021/07/cara-mohon-bantuan-barangan-dapur-rm.html
https://www.kerjasemasa.com/
https://www.kerjasemasa.com/
https://www.kerjasemasa.com/2021/07/cara-mohon-bantuan-barangan-dapur-rm.html
true
2291011223639926336
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content