BKC : Semak Tarikh Pembayaran Bantuan Sehingga RM 1,300

  APAKAH ITU BKC ? Bantuan Khas Covid-19 (BKC) adalah bantuan tunai langsung bagi meringankan beban atau kos sara hidup rakyat akibat pa...

 


APAKAH ITU BKC ?

Bantuan Khas Covid-19 (BKC) adalah bantuan tunai langsung bagi meringankan beban atau kos sara hidup rakyat akibat pandemik COVID-19 sehingga akhir tahun ini.

BKC ini diumumkan pada pengumuman pakej PEMULIH tempoh hari.

SIAPAKAH YANG LAYAK UNTUK MEMOHON BKC ?

Anda haruslah :
  • merupakan warganegara Malaysia
  • Kategori pendapatan : Miskin tegar / B40 / M40
  • Klasifikasi : Isi rumah / Warga emas sebatang kara / Individu bujang
CARA UNTUK MEMBUAT PERMOHONAN ?

Untuk pengetahuan anda, untuk BKC 
  • tiada permohonan diperlukan
  • Pengesahan penerima BKC akan dilakukan melalui semak silang pangkalan data BPR dan LHDNM
Supaya anda faham lebih lanjut mengenai pengesahan penerima BKC, sila rujuk maklumat di bawah :

Jika anda kategori Miskin Tegar dan B40 : Data pengesahan akan melalui permohonan BPR 2021.

Tetapi, jika anda merupakan kategori M40 : Data pengesahan akan melalui rekod percukaian LHDNM.

TARIKH BAYARAN

Mesti ramai yang tertanya-tanya mengenai tarikh pembayaran BKC, jadi berikut adalah maklumat mengenainya.

Pembayaran akan bermula pada bulan Ogos dengan jumlah bantuan sehingga RM 500 mengikut kategori. 

Seterusnya, pembayaran seterusnya akan dilaksanakan pada bulan November dan Disember dengan jumlah maksimum bayaran adalah RM 500 dan RM 300 mengikut kategori anda.

MAKLUMAT LANJUT 

Sebarang maklumat lanjut dan pertanyaan anda boleh hubungi talian hotline di                     
  • 1 800 88 2747



COMMENTS

BLOGGER: 14
  1. Mohon tanya..
    BKC ni sama ke dgn BOR..konfius..

    BalasPadam
  2. Mcm mana chek nama untuk bkv

    BalasPadam
  3. Mcm mana nk tau sama bkc dh bayar atau belum tanpa check account bank

    BalasPadam
  4. Berapa hb bkc akan dibayar.

    BalasPadam
  5. Mcm mna nak chaek kelayakan

    BalasPadam
  6. Saya pesakit kronik. Saya juga pesakit govid positive stage 3. Baru keluar Dari hospital pada tarikh 6/8/21

    BalasPadam
  7. Mcm mana nak cek kelayakan

    BalasPadam
  8. Fasa ke 2 tidak lulus...adakah layak juga dpt BKC,saya dh buat rayuan tuk fasa 2.

    BalasPadam
  9. Pernah ambil isinar api baru ni memohon icitra mcm mana nak tahu jika pohon online aje mada tu dan tarikh pun terlupa

    BalasPadam
  10. Kenapa bkc saya tak masuk2 lagi dah kemas kini,dah 2 kali tak masuk.adakah ianya sama dgn bpr..

    BalasPadam

Nama

Aeon,2,Agama,6,Agro Bank,1,Audit,1,Bajet 2022,8,Bajet 2023,14,Bantuan,564,Bantuan Bukan Kerajaan,7,Belanjawan 2021,15,BKM,23,BPR,5,BSH,1,Covid-19,15,Drama,2,e-wallet,1,Ebit Lew,2,F&B,4,Fastfood,1,IN,1,Informasi,294,IPT,9,JaminKerja,1,Jawatan Kosong,18,JKM,12,Johor,19,Kedah,9,Kelantan,11,Kerajaan,82,Kerani,5,Kerjakosong,5,Kesihatan,5,KFC,1,Kilang,17,Kuala Lumpur,20,KWSP,24,Labuan,1,Maybank,3,Melaka,6,MySalam,1,Negeri Sembilan,22,Oil & gas,4,p,1,Pahang,10,Panduan,1,Pasar Raya,2,Pemandu,8,Pendidikan,4,Penerbangan,1,Pengajar,4,Penjawat Awam,1,Perak,15,Perbankan,5,Perlis,3,Pertanian,4,Perumahan,1,Pesara,1,Politik,2,Pulau Pinang,13,Puspakom,2,Putrajaya,2,Review,2,RHB,1,Sabah,20,Sarawak,15,Selangor,36,Seluruh Negeri,31,SPA,8,Swasta,125,Syarikat pengeposan,7,Telekomunikasi,5,Temuduga,1,Terengganu,10,Top Glove,2,Trending,18,Viral,3,
ltr
item
Kerjaya Semasa !: BKC : Semak Tarikh Pembayaran Bantuan Sehingga RM 1,300
BKC : Semak Tarikh Pembayaran Bantuan Sehingga RM 1,300
https://1.bp.blogspot.com/-4uW1JDq9Iok/YQj-DOOv0BI/AAAAAAAADGY/nmPpmph7v8gyLc_gRNkpaAYRQmMnh-3XgCNcBGAsYHQ/s16000/0001-5273814193_20210803_162224_0000.png
https://1.bp.blogspot.com/-4uW1JDq9Iok/YQj-DOOv0BI/AAAAAAAADGY/nmPpmph7v8gyLc_gRNkpaAYRQmMnh-3XgCNcBGAsYHQ/s72-c/0001-5273814193_20210803_162224_0000.png
Kerjaya Semasa !
https://www.kerjasemasa.com/2021/08/bkc-semak-tarikh-pembayaran-bantuan.html
https://www.kerjasemasa.com/
https://www.kerjasemasa.com/
https://www.kerjasemasa.com/2021/08/bkc-semak-tarikh-pembayaran-bantuan.html
true
2291011223639926336
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content