Bantuan Ibu Tunggal RM 1,200 Setahun

bantuan ibu tunggal rm 1,200 setahun serta kategori ibu tunggal, dokumen yang diperlukan dan cara permohonan

 


Sebuah laman web yang dinamakan sebagai Wise Sabah telah diwujudkan sebagai usaha untuk membantu para ibu tunggal di Sabah.

Pendaftaran ini adalah untuk mengumpul data wanita dan ibu tunggal di negeri Sabah.

KATEGORI IBU TUNGGAL

Berikut ialah senarai ibu tunggal yang layak untuk menerima bantuan tersebut :
  • Bercerai
  • Kematian Suami
  • Diabaikan tanpa nafkah
  • Mempunyai anak / anak angkat berdaftar
  • Mempunyai suami yang sakit dan tidak boleh bekerja

DOKUMEN YANG DIPERLUKAN

Berikut ialah senarai dokumen yang anda perlu untuk membuat permohonan, dokumen berikut memerlukan pengesahan status :

1.  Bercerai - 
  • Sijil Perceraian

2. Kematian Suami - 
  • Sijil Kematian dan Sijil Kahwin / Sijil Kelahiran Anak

3. Diabaikan Tanpa Nafkah - 
  • Surat pengakuan ibu tunggal yang disahkan oleh Ketua Kampung / Ketua Anak Negeri / Pegawai Daerah
4. Mempunyai anak / anak angkat yang berdaftar - 
  • Surat pengakuan ibu tunggal yang disahkan seperti di atas dan sijil lahir anak / surat pengambilan anak angkat
5. Mempunyai suami sakit dan tidak boleh bekerja - 
  • Sijil kahwin dan Surat Pengakuan Keuzuran Suami daripada Hospital Kerajaan

CARA PERMOHONAN

Berikut ialah panduan pendaftaran yang diberikan :
  • Layari laman web WISE SABAH https://wise.sabah.gov.my/
  • Klik pada 'DAFTAR' sekiranya anda pemohon baharu
  • Isi nombor Kad Pengenalan, nama penuh dan alamat e-mel
  • Klik butang 'DAFTAR'
  • Muat naik dokumen yang sudah disahkan seperti senarai di atas
  • Pendaftaran berjaya

COMMENTS

BLOGGER: 12
  1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  2. Sya ingin memohon bantuan ibu tunggal
    Kerana sya ada mempunyai 4 orang anak, dan sya tiada perkerjaan lgi, cm mna ya nk memohon?🥺🥺

    BalasPadam
  3. Sya ibu tunggal bercerai dgn suami..Sya mempunyai 6 org ank,Sya ingin memohon bantuan ibu tunggal

    BalasPadam
  4. Sy ibu tunggal anak 7.bagaimana sy ingin dan boleh memohon bantuan ini

    BalasPadam
  5. Macam mana saya dpat kn bantuan ni?

    BalasPadam
  6. Macamana nak muat Naik document bantuan ibu tunggal selepas mendaftar?

    BalasPadam
  7. Banyak bantuan tertera...TAPI..Bila memohon katanya sdh berdaftar.tapi bantuan tak Ada dpt pun.mcm mana Nak tau kalau Saya ni ibu tunggal layak terima bantuan ini atau tidak?

    BalasPadam
  8. sudah chek,berjaya di kreditkan,tapi tak ada kemasukan pun.pelik la bantuan2 sekarang ni..fakehope semuanya..sedih

    BalasPadam
  9. Ini utk orang negeri Sabah saja, Penang tak ada kah ?saya pun ibutunggal

    BalasPadam
  10. Sy ibu tunggal dan mempunyai 3 org anak.suami sy da lm meninggal.sy sdh daftar,tapi mauk daftar dokumen yg diminta secara online,tak dpt.minta tlg,bgtahu mcm mana nak daftar dokumen yg diminta?terima kasih....

    BalasPadam

Nama

Aeon,2,Agama,6,Agro Bank,1,Audit,1,Bajet 2022,8,Bantuan,526,Bantuan Bukan Kerajaan,7,Belanjawan 2021,15,BKM,8,BPR,5,Covid-19,15,Drama,2,e-wallet,1,Ebit Lew,2,F&B,4,Fastfood,1,IN,1,Informasi,289,IPT,9,JaminKerja,1,Jawatan Kosong,18,JKM,7,Johor,19,Kedah,9,Kelantan,11,Kerajaan,82,Kerani,5,Kerjakosong,5,Kesihatan,5,KFC,1,Kilang,17,Kuala Lumpur,20,KWSP,17,Labuan,1,Maybank,3,Melaka,6,MySalam,1,Negeri Sembilan,22,Oil & gas,4,p,1,Pahang,10,Panduan,1,Pasar Raya,2,Pemandu,8,Pendidikan,4,Penerbangan,1,Pengajar,4,Penjawat Awam,1,Perak,15,Perbankan,5,Perlis,3,Pertanian,4,Perumahan,1,Pesara,1,Politik,2,Pulau Pinang,13,Puspakom,2,Putrajaya,2,Review,2,RHB,1,Sabah,20,Sarawak,15,Selangor,36,Seluruh Negeri,31,SPA,8,Swasta,125,Syarikat pengeposan,7,Telekomunikasi,5,Temuduga,1,Terengganu,10,Top Glove,2,Trending,18,Viral,3,
ltr
item
Kerjaya Semasa !: Bantuan Ibu Tunggal RM 1,200 Setahun
Bantuan Ibu Tunggal RM 1,200 Setahun
bantuan ibu tunggal rm 1,200 setahun serta kategori ibu tunggal, dokumen yang diperlukan dan cara permohonan
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEjQhMeVllippQHRiOoEsCxbRIOUGDceq7BojriM6JEhsGDOc_zAdpWkOl9AkAQ5rnHtRIKmd4WgkpveG2aOrlxV3Zty4PIeNdlcvBIwlrixxwiBxsvEzRVnms1v4Wr4YWxhbyQd9HzjJNbGXzbsMWfOuFJt_xIGK1NOmlqGEa7IIci_9pCUfdYGPJEtCg=s16000
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEjQhMeVllippQHRiOoEsCxbRIOUGDceq7BojriM6JEhsGDOc_zAdpWkOl9AkAQ5rnHtRIKmd4WgkpveG2aOrlxV3Zty4PIeNdlcvBIwlrixxwiBxsvEzRVnms1v4Wr4YWxhbyQd9HzjJNbGXzbsMWfOuFJt_xIGK1NOmlqGEa7IIci_9pCUfdYGPJEtCg=s72-c
Kerjaya Semasa !
https://www.kerjasemasa.com/2022/01/bantuan-ibu-tunggal.html
https://www.kerjasemasa.com/
https://www.kerjasemasa.com/
https://www.kerjasemasa.com/2022/01/bantuan-ibu-tunggal.html
true
2291011223639926336
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content